Digitális technológiák a modern építészetben - prágai konferencián jártak a bim.GROUP kollégái

Izgalmas konferencián vett részt nemrég az Acélszerkezet Tervezési irodánk három kollégája. A Prágában megrendezett 6th Annual Digital Construction Summit a modern és fenntartható környezet építésére összpontosított a digitális technológiák integrálásával és felgyorsításával a hatékonyság javítása, a kockázatok csökkentése és az épület teljes életciklusának jobb menedzselése érdekében.

A chicagoi út után újabb külföldi szakmai konferencián vettek részt kollégáink. Ezúttal Kocsis András Balázs üzletfejlesztési vezető tervező, Cseresznyés István projektirányító tervező és Gyuricza Arnold projektirányító tervező képviselte a vállalatot a prágai 6th Annual Digital Construction Summit-on.

A 6. Digitális Építési Csúcstalálkozó az építőiparban dolgozó szakemberek, vállalkozók, technológiai cégek és egyetemi kutatók együttműködésének fontos fóruma. Az idei esemény témái közé tartozott az építési folyamatok digitalizációja, az építőipar jövője és az úgynevezett okosvárosok fejlesztése.

A Summit egyik kiemelkedő témaköre a digitális három- és többdimenziós modellezés (BIM) volt, amely egyre szélesebb körben alkalmazott metodika az építőiparban, és amely szemlélet nálunk is kiemelet fontossággal bír. Az előadók bemutatták, hogyan lehet a BIM segítségével javítani az építési folyamatok hatékonyságát, illetve hogyan lehet a tervezést és az építést jobban összehangolni, így mindenki számára hasznos és érdekes információk hangzottak el.

Mi volt a látogatás célja?

„Látogatásunk célja az új digitális technológiák és a külföldi piaci szereplők gondolkodásmódjának megismerése volt, illetve azon új irányok feltérképezése, amelyek akár a teljes cégcsoportban is követendő példák lehetnek. A program igencsak színes volt érintette a tervezést, a kivitelezést és az üzemeltetést is. Érdekes és egyben inspiráló is volt meghallgatni a külföldi kollégák innovációs irányait, illetve megismerni a vízióikat és szemléletmódjukat. A konferencián elhangzottak között van olyan téma, ami azt gondolom, hogy a bim.GROUP későbbi működésének szempontjából is érdekes lehetőségeket hozhat” – mondta el Kocsis András Balázs, és kiemelte, hogy az eseményen való részvétel lehetőséget adott arra is, hogy inspirációt merítsenek az építőipar digitalizációjának előmozdítására.

Mi volt a konferencia legfontosabb tanulsága?

„A konferencia legfontosabb tanulsága kétségkívül az volt, hogy a hazánkban is egyre inkább teret nyerő BIM szemléletmód és a digitalizáció mellett kiemelt figyelmet kell fordítani a fenntartható építésre is, hisz ez egyértelmű és közös létkérdésünk. Ne építsünk meg valamit hatékonyabban, hogyha az eleve nem fenntartható. A mesterséges intelligencia (chatGPT) megjelenésével igencsak forradalmi áttöréseket lehet elérni majd az építőiparban is, akárcsak néhány évtizede az internet megjelenésével” – értékelte a konferenciát Gyuricza Arnold.

Mennyire volt lehetőség a szakmai eszmecserére?

„Az előadások önmagukban is nagyon érdekesek és színvonalasak voltak, mindemellett a prezentációk közötti szünetekben, illetve a nap végén lehetőségünk adódott kisebb vagy nagyobb csoportos, személyes beszélgetésekre is, ahol megoszthattuk egymással a gondolatainkat, tapasztalatainkat a fenntartható kivitelezéssel, tervezéssel, üzemeltetéssel, illetve az ezeket segítő BIM modellekkel kapcsolatban” – tette hozzá Cseresznyés István a tapasztaltak kapcsán.

A BIM mellett az esemény másik fontos témája az építőipar jövőjének vizsgálata volt, az előadók az építőipar digitalizációja révén előrejelzett változásokat is megvitatták. Az előadók egyetértettek abban, hogy az építőipar az elkövetkező években jelentős átalakuláson fog átesni, és számos új lehetőség adódhat majd az építőipar számára. A konferencián bemutatkoztak új technológiák és innovatív megoldások is, amelyek felgyorsíthatják az építőipari folyamatokat, ezen kívül a szakemberek a speciális érzékelők, a mesterséges intelligencia, a robotika és a virtuális valóság alkalmazásának előnyeiről is beszéltek.

Lépjen velünk kapcsolatba