INTERJÚ – Amikor két világ találkozik - Így készült a díjnyertes Jedlik Ányos Gimnázium különleges acél- és épületburka

Még teljesen el sem készült, de már elhozta a Construsoft TEKLA BIM Awards 2023 versenyén a régiós második helyet és két közönségszavazási díjat is a Jedlik Ányos Gimnázium új épülete. A különleges épület kapcsán a Magyar Építők interjút készített két kollégánkkal, akik saját szakterületük szemszögéből mutatták be a lapnak a tervezési feladatokat és a projekt különlegességeit.

Legújabb büszkeségünk a szakmai sajtó figyelmét is felkeltette: az új, modern szárnnyal bővülő Jedlik Ányos Gimnázium építéséről a Magyar Építők készített interjút a bim.GROUP szakembereivel, Szabó Ádám vezető építész tervező, generál projektmenedzser, valamint Gyuricza Arnold projektirányító statikus tervezővel. Szó esett arról, hogy milyen előnyei vannak a rugalmas, paraméterekkel ellátott, algoritmus segítségével végzett tervezési folyamatoknak és példákkal megvilágítva ismertették azt is, hogy miért volt mindez a Jedlik Ányos projekt design and build típusú fejlesztése során különösen hasznos.

Az épület acélszerkezetének és az épületburkának gyártmánytervezését a bim.GROUP végezte, az acélszerkezetének és homlokzatburkolatának komplett kivitelezését a KÉSZ Metaltech Kft. nyerte el, az acélt pedig a KÉSZ Ipari Gyártó Kft. gyártotta. Együttműködő partnerünk volt még a dvb Kft., akik az előregyártott vasbetont készítették, valamint a Baumetall Design Kft. is, akik a tetőlemezt gyártották.

Interjú acél- és épületburok

Nem mellesleg generáltervezőként az épület kiviteli tervezését is a bim.GROUP végezte, így mind a projekt előismeret, mind a szakmai tapasztalat alapján kézen fekvő volt a lehetőség, hogy a tető gyártmánytervezése kapcsán is megbízást kapjon a cég. A bim.GROUP az egy évtizedes tapasztalatára támaszkodott az összetett szerkezet megtervezésénél. A bim.GROUP Kft. mérnökei (a magyarországi viszonylatban még) innovatív parametrikus-algoritmikus tervezési módszereket használva tervezték meg a Jedlik Ányos Gimnázium új épületét.

Interjú acél- és épületburok

Csepeliek koncepciója alapján készültek el a tervek
A Magyar Építők kérdésére Szabó Ádám kiemelte, hogy maga a tervezési feladat is több lépcsős volt. „Legelsőként egy koncepcióterv készült el. Ezt még nem mi jegyeztük, nem is vettünk részt a pályázatában, hanem Reznicsek Zoltán és fiatal építészekből álló csapata készítette el vázlatterveket. Ezt követően írta ki a konkrét tovább tervezési feladatot - szintén pályázat keretén belül – az önkormányzat. A bim.GROUP jogelődje, a BIM Design Kft. elnyerte a tendert: első körben elkészítettük az engedélyeztetési, majd pedig a tenderterv dokumentációját. Itt egy rövidebb szünet következett a folyamatban, amíg maga a kiviteli tender lezajlott, majd design and build kivitelezési módszerrel valósult meg a mostani állapot.”

Interjú acél- és épületburok

Kollégáink elsősorban az épület tervezés szempontjából legérdekesebb – és egyben a szakértők és a laikusok számára is leglátványosabb részéről – mondták el a legtöbb részletes információt. Ez az újonnan megépült épületrészben található aula és az azt lefedő, „freeform” acélszerkezet:
"A tervezés Csepel, valamint az iskola életében meghatározó szerepet játszó személyek közreműködésével lett előkészítve. Már a kezdet kezdetén kialakult egy testület, amely megvitatta és kialakította az elvárásokat. Ez a mi szemszögünkből is szimpatikus hozzáállás volt, segítette magát a tervezést is, emellett jelentősen csökkentette a tervezési időt az is, hogy a megrendelő minden szempontot megfogalmazott előre” – mutatott rá Szabó Ádám egy kedvező tényezőre, amire a saját megoldásaikkal építhettek a bim.GROUP szakemberei.

Az aula különleges designjáról Gyuricza Arnold elmondta:
„Egy hatalmas - 84 méter hosszú és 25 méter széles –tartószerkezetet terveztünk, mely egy elnyújtott és hosszúkás aulát fed le. Az alulról látszó acélvázra Zambelli RIB-ROOF fémtető került Rainscreen fedéssel, illetve középen egy üvegkupola is található. Az acélszerkezet két – alaprajzi és magassági értelemben is ívelt – monolit vasbeton peremgerendára támaszkodik. A peremgerendák vonalvezetéséhez illeszkedett az acélváz is.”

Interjú acél- és épületburok

Gyártásra és szerelésre optimalizált tartószerkezet tervezés
A réteges acélszerkezeten a bim.GROUP több szakága is dolgozott. „Az elmúlt évek során a KÉSZ csoport „leg” projektjeinél bevett szokássá vagy akár szükségessé is vált, a gyártásra és szerelésre optimalizált tartószerkezet tervezés érdekében próbagyártást és próbaszerelést végeztünk itt is.” Az optimumhoz a tervezés, a gyártás és a szerelés közös összehangolt munkája szükséges, hogy a folyamathoz mindenki megfogalmazza a saját műszaki meglátásait és a lehetőségeit. Ez a KÉSZ csoportnál már rutinszerűen megy, aminek következtében a közösen leegyeztetett vázlatmegoldásokat egy próbagyártás és próbaszerelés keretében tovább lehet még hangolni és optimalizálni bizonyos mérőszámok mentén.

Csupán néhány, a tartószerkezeti rendszerhez megfelelően megválasztott típus megoldással ugyanis – a parametrikus-algoritmikus tervezés segítségével – a teljes gyártmánytervi modell viszonylag könnyen és kontrolláltan építhető fel, ami igazodik bármilyen geometriához. Egy ilyen folyamatba pedig relatíve könnyedén integrálhatók a próbagyártás és próbaszerelés eredményei, amivel végeredményben csökkenthetők mind az átfutási idők, mind pedig a költségek is.

Az algoritmizált tervezéssel elérhető, hogy további tervező hibát már ne halmozzunk a szerkezetre, hiszen minden művelet matematikailag tökéletesen pontos. Lényegi helyszíni probléma vagy nehézség emiatt már nem is fordult elő.

Az interjúban szó esett még a parametrikus-algoritmikus tervezés előnyeiről, kollégáink meséltek az üvegtetejű aula koncepciójáról, és arról is, hogy lesz egy ilyen különleges megbízásból rutinfeladat az évek során. A teljes interjú a Magyar Építők oldalán érhető el.

https://magyarepitok.hu/iparagi-hirek/2023/07/amikor-ket-vilag-talalkozik-igy-keszult-a-mar-dijnyertes-jedlik-anyos-gimnazium-kulonleges-acel-es-epuletburka-interju

Lépjen velünk kapcsolatba