Ashgabati Nemzetközi Repülőtér - a türkmén sólyomról mintázott repülőtér homlokzatburkolatának tervezése

A Közép-Ázsiában található Türkmenisztán történetének eddigi legnagyobb beruházása volt az Ashgabati Nemzetközi Repülőtér formavilágának megtervezése és megvalósítása. A nemzetközi együttműködést a később a bim.GROUP-ba beolvadó Baumetall Kft. tervező csapata végezte, amely azóta is egyike cégünk legfontosabb mérföldköveinek. A türkmenisztáni főváros repterének épületburkolata egyszerre jelentette számunkra a régóta várt, tervezői kihívást és a mérnöki készségeinket bemutató lehetőséget. Ezek miatt pedig mai napig büszkék vagyunk a projektünkre és a végeredményre. 

A bonyolult formavilága már a feldolgozás során kilépett az ipari megítélések kereteiből, és vált szemünk előtt egy részletpontos művészi alkotássá. A kifinomult, 3D modellezői tudást is igénylő két terminál formavilágát a türkmén sólyomról mintázták. A megrendelő igényei szerint az épületet egyszer négyszögletű, kétszer pedig görbült ALU táblákkal kellett beburkolnunk. Mindezt a vízzárást biztosító Rib-Roof rendszerű állókorcos fémlemez fedésére szerelve. Mérnökeink és szakembereink számára már mindez nagy koncentrációt kívánt meg – kiváltképp a panelek közti 15 milliméteres fugatávolság megtartása kapcsán. 

Ashgabat

Olvassa el a teljes cikket!

Exkluzív videós tartalmaink, esettanulmányaink és a folyamatosan frissülő szakmai érdekességek a regisztrációt követően érhetők el.

BELÉPÉS